У дитинстві мріяла бути балериною, а стала вчителькою

10:55, 4 жов. 2019
 
У дитинстві мріяла бути балериною, а стала вчителькою

Жителька села Медведівка Чигиринського району Олена Яблуновська після навчання в університеті, приїхала працювати додому у сільську школу. Вона  бере участь у Міжнародних конкурсах та є авторкою навчальних хрестоматій. Наша Ірина Філенко напередодні Дня вчителя побувала на Черкащині та дізналася, як вибір професії став покликанням.

Початок уроку української мови для учнів п’ятого класу Медведівської школи - школярі вивчають типи мовлення: «На які запитання відповідає розповідь – шо? Опис – який? А роздум – чому? Молодці!».

Навчальні дисципліни у дітей вчителька викладає місяць з початку навчального року. П’ятикласники розповідають про свої враження.

Світлана Комаренко, учениця 5 класу: «Дуже весело буває, так заходить, вітається, вона така дуже добра вчителька. Вона гарна, добра, завжди щось цікаве може розповісти, ну мені подобається, дуже».

Анна Журавель, учениця 5 класу: «Вона дуже розумна, красива і мені дуже подобається».

Зараз Олена Яблуновська, окрім навчання мові та літературі, є заступницею директора із виховної роботи. Розповідає, дев’ять років тому у Медведівській школі розпочинала свою кар’єру керівницею гуртка народознавства:«Коли ти повертаєшся у свою школу, тобі хочеться це зробити краще, ніж ти згадуєш деякі ті уроки, ніби доказати, що недарма ти вчився у цій школі, здобував знання і ніби щоб твої вчителі дивилися на тебе і гордилися теж тобою».

Олена Яблуновська додає, що під час першого професійного досвіду у закладі для дітей із вадами слуху відчула, що професія вчителя – її покликання: «Коли ось ті дітки, які є незвичайними, коли вони до тебе говорять, і я була змушена змінити місце роботи, і коли вони просили, щоб ти не залишала цю роботу, бо вони до тебе прикипіли, а ти до них».

Також Олена Яблуновська бере участь у методичній розробці уроків, присвячених темі Голодомору. У 2018 році вона отримала нагороду за участь у Міжнародному конкурсі наукових і мистецьких робіт: «Акцент на тому, що проблема є дуже болючою і вона є досвідом, за який не варто помститися, але пам’ятати, щоб знати, що ми нескорена нація, це є важливий виховний момент у цій роботі».

Колишня вчителька Олени, а нині її колега Наталія Дудко розповідає, що зраділа появі у школі молодого фахівця: «У неї кожен урок, кожен захід, якась новинка, якесь відкриття. Вона цікавиться всіми неовинками і намагається донести ці новинки до дітей, з якими вона працює».

Директорка Медведівської опорної школи Ірина Казначей розповідає, коли дізналася про приїзд вчительки у село, відразу запросила її працювати і не пошкодувала про вибір: «Ми не помилися зі своїм вибором, тому що з 2011 року розпочавши свою діяльність із вчителя-спеціаліста української мови та літератури, вона насьогодні уже є знаним вчителем в області. Вона є вчителем вищої категорії».