Підприємці Черкащини та інших областей сьогодні мітингували біля обласної адміністрації

12:32, 19 вер. 2019
 
Підприємці Черкащини та інших областей сьогодні мітингували біля обласної адміністрації

Підприємці Черкащини та інших областей сьогодні мітингували біля обласної державної адміністрації. Так вони відреагували на прийняття народними депутатами пакету законів про встановлення касових апаратів та збільшення штрафних санкцій для певних категорій підприємців. Цей пакет законів Верховна Рада ухвалила 10 вересня. Про це журналістам Суспільного розповів голова Черкаської міської спілки підприємців Леонід Запорожець. Що вимагали учасники акції від обласної влади та що робитимуть далі – у сюжеті Ольги Гуржій.

Біля обласної державної адміністрації підприємці почали збиратися о 9-й. Принесли плакати з написами «Кожному депутату по касовому апарату». Зі слів підприємиці Ірини Ткаченко, малий бізнес не згодний із новими законами. За ними, каже жінка, підприємці 2-4 групи мають користуватися касовими апаратами. Вона хоче працювати за спрощеною системою.
«Це йде й придбання касового апарату. Ті, хто не розуміється в бухгалтерії, треба заключити договір з бухгалтером, щоб вони вели звітність по касовому апарату. Невже недостатньо було звітності, яка була по ФОПам. Я ось стільки заробляю, сплачую податки. У кого є наймані – ті сплачують ще й за найманих. Кого ви хочете перевіряти?»

Набуття чинності нових законів, зі слів організатора акції Леоніда Запорожця, знищить малий бізнес в Україні.
«Люди не вірять, що введуть касові апарати, люди не вірять в цю дурницю. Я ходив і сказали: ми краще закриємось, але касові апарати ми не будемо приймати. Ну, на базарах, на морозах не будуть люди».

Чоловік додає: закон ухвалили, не врахувавши думку підприємців.
«Наші всі пропозиції, які були у Верховні Раді на комісіях, їх не взяли до уваги. І все вони стараються швидко прийняти. Так не можна. Треба все обдумати, прорахувати. Може й треба касові апарати, ну треба подивиться, хто хоче, хто не хоче».

Також підприємців лякають суми штрафів, які будуть застосовувати за відмову від касових апаратів, – додає підприємець Євгеній Борщенко. Власну справу чоловік започаткував 19 років тому.
«Штрафи від восьми з половиною тисяч, сімнадцять тисяч – це великі штрафи. При курсі вісім гривень за долар у нас був один оборот, при курсі 25-27 – зовсім інший. Виходить чи заробив чи не заробив, а податки треба платити, обслуговування касових апаратів дуже дороге».

До участі в акції долучилися підприємці з Києва, Одеси, Дніпра та Запоріжжя. Сьогодні вони приїхали підтримати своїх черкаських колег, – говорить голова запорізької спілки підприємців Лідія Кривенко.
«Це навантаження ляже не лише на підприємців, воно ляже на споживачів, які будуть купувати товари. Тому, що підприємець має вкласти не малі кошти. Касовий апарат коштує близько семи тисяч гривень, за сервісне обслуговування близько п’ятисот гривень щомісяця треба буде платити».

Заступник голови Черкаської обласної адміністрації Костянтин Омаргалієв пообіцяв підприємцям обговорити порушене ними питання на круглому столі, 24 вересня.
«Якщо сьогодні підприємці піднімають вже це питання. Воно є для них надважливим, то так само я ще й запропоную голові Черкаської обласної адміністрації, депутатам Верховної Ради від Черкащини, щоб вони почули позицію підприємців і висловили, передали свою думку від Черкащини підприємців у Верховній Раді і, я думаю, під впливом громадськості таким чином можна вплинути на прийняття чи не прийняття цього закону».

Скільки людей взяли участь в акції – ні її організатори, ні поліція Суспільному не повідомили.