150 резервістів першої черги на Черкащині вдосконалювали свої практичні навички

16:36, 18 вер. 2019
 
150 резервістів першої черги на Черкащині вдосконалювали свої практичні навички

Вчилися збирати й розбирати автомат, стріляти, надавати першу домедичну допомогу. Так 150 резервістів першої черги сьогодні на Черкащині вдосконалювали свої практичні навички. Двотижневі курси стартували на базі головного центру підготовки молодших спеціалістів Держприкордонслужби України в Оршанці 12 вересня. Як відбуваються навчання бачила наша Ольга Котляр.

Викладач з особистої безпеки Роберт Мкртичян показує групі резервістів, як безпечно затримувати порушника на кордоні. Найголовніше, каже він, чітко озвучувати команди і не метушитися.
«Кожен військовослужбовець повинен уміти поводитися зі спецзасобами, не тільки вміти, а й законно і правильно наносити та одягати, тому що від цього залежить їхнє життя та здоров’я».

Затримання, обшук і конвоювання правопорушника зараз відпрацьовує тридцятисемирічний Олексій Смаль. Чоловік родом із Сум, раніше служив у інженерно-саперних військах.
«Державний кордон, там бувають різні випадки. Це і перевезення наркотичних, а також вибухонебезпечних речовин. Досвід для того, щоб знати, як діяти в тій чи іншій ситуації».

На стадіоні головного центру інша група резервістів вчиться зупиняти кровотечу. Інструкторка з тактичної медицини Вікторія Чайка помічає перші помилки військових.
«Стараються надавати всім домедичну допомогу, але, на жаль, в умовах бойових дій всіх спасти неможливо, тим самим підставляють себе під обстріл, тому ми акцентуємо увагу на власну безпеку».

Доки одні опановують медицину, інші відпрацьовують тактичні прийоми. Віталій Пружинко навички поводження зі зброєю і роботи у команді здобув під час навчання на військовій кафедрі. До Оршанця прибув, аби їх удосконалити.
«Кожен чоловік повинен бути готовий захищати свою країну, свою сім’ю, тому ми щороку приїжджаємо на схожі заходи, щоб підтримувати свою кваліфікацію».

Ще один етап завдань – стрільба з модернізованого кулемета Калашникова. Харків’янин Юрій Шаболтас цю зброю в руках тримає вперше. Чоловік три роки служив у Зоні операції об’єднаних сил у лавах 92 окремої механізованої бригади. Каже найчастіше йому доводилося застосовувати важку артилерію.
«Черга, мішень упала, піднялася, черга. Результат як можна краще, щоб вона упала, це значить ми ціль уразили».

Збори на базі головного центру підготовки молодших спеціалістів Держприкордонслужби України в Оршанці організували для резервістів з Сумської і Харківської областей. Зі слів заступник начальника головного центру з навчальної роботи Олександра Герасимюка, до кінця року навчання планують провести для шестисот військових.
«Вони будуть під час мобілізації призвані до прикордонної служби і будуть виконувати завдання відповідно до своїх посад, які вона займали, коли проходять службу у прикордонних військах чи в інших силових структурах вони будуть охороняти держкордон або завдання з відбиття збройної агресії».

Завершаться навчання у п’ятницю 20 вересня.