Жителі дев’ятиповерхівки по вулиці Сумгаїтська, 69 просять ліквідувати стихійний ринок

14:47, 18 вер. 2019
 
Жителі дев’ятиповерхівки по вулиці Сумгаїтська, 69 просять ліквідувати стихійний ринок

Жителі дев’ятиповерхівки по вулиці Сумгаїтська, 69, що в Черкасах, просять ліквідувати стихійний ринок, який розташований біля їхнього будинку. Зі слів директора комунального підприємства «Черкаські ринки» Тараса Кібала, його облаштували 1 травня цього року, як ярмарок протяжністю 100 метрів. Нині він збільшився у два з половиною рази. Чому людей не влаштовує така торгівля – у сюжеті Дарії Шевченко.

Черкащанка Тетяна Бзенко демонструє сміттєві баки поряд із цим ринком. Жінка живе у Південно-західному мікрорайоні Черкас. Цей базар розташований біля її будинку.
«Продукти продають прямо з підлоги, такі продукти, як м’ясо, молоко мають продавати на спеціально відведених місцях. Тут влітку жарко і мухи, і оси воно все на продуктах, поруч смітник, який має неприємний запах. Я не розумію для чого необхідна ця стихійна торгівля».

Черкащанка Марія Коц щодня іде на роботу через цей ринок. Каже, продавці на пішохідній частині їй заважають.
«Ось навпроти смітинка літають мухи, вони стоять цілий день зранку до вечора. Сир стоїть цілий день, псується, лабораторії немає, бруд, мешканці обурюються».

Кілограм яблук та пів кілограма слив. Такий перелік продуктів на цьому ринку сьогодні придбала черкащанка Любов Бугрій. Кеже, постійно купує тут овочі та фрукти.
«Тут вони всі привозні із фермерського ринку, а то люди в основному свою продають продукцію. А як бабуся привезла свою продукцію, то що тут поганого? Тим більше осінь і нітратів таких немає».

Молочні продукти на цьому місці продає Катерина Іваненко. Розповідає чи проходять вони санітарну перевірку.
«А де санстанції? Є вони? Підіть в магазині перевірте, що вони продають, а тоді будете наше перевіряти! Від нашого не будуть помирати люди, не знищуйте останні краплі. Люди в нас перевіряють, беруть своїм діткам і вони повиростали».

Любов Шевченко торгує на цьому ринку вдруге з початку його відкриття. Тут за місце сплатила 10 гривень комунальному підприємству «Черкаські ринки».
«Щось трішки торгуємо, надбавка до пенсії виходить. На центральному ринку нас ганяють, там заплатиш і немає місця, а в мене нога нездорова, а тут місце – стоїш спокійно».

Зі слів директора комунального підприємства «Черкаські ринки» Тараса Кібала, ринок не ліквідовуватимуть. До кінця вересня оголосять тендер на придбання ярмаркового обладнання для його облаштування.
«На даному ярмарку працює два штатних двірника. Заключений договір на вивезення сміття. Залишається відкритим питання туалету, але ярмарок розрахований на тимчасову торгівлю, а не постійну. На жаль, коли зупинили стихійну торгівлю біля переходу, власник прилеглого кафе відмовився пускати фермерів до свого кафе навіть за гроші. Деякі сміливі підприємці стають на територію ярмарку, отримують чек від комунального підприємства торгівлі, переходять на недозволене місце тут, чесно кажучи, ми безсилі».