Кам’янську ОТГ просять повернути гроші до бюджету

17:03, 16 вер. 2019
 
Кам’янську ОТГ просять повернути гроші до бюджету

Мільйон 200 тисяч гривень просить повернути назад до держбюджету Державна казначейська служба України Кам’янську об’єднану територіальну громаду за дорученням Міністерства фінансів України. Про це Суспільному повідомив міський голова Кам’янки Володимир Тірон. Каже, гроші громада отримала наприкінці серпня – початку вересня. Їх планували витратити на утеплення опорної школи та закупівлю шкільного автобуса. Чи є законодавчі підстави для повернення грошей із місцевого бюджету у державний – з’ясовувала Наталія Кулик.

Начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Кам’янської міської ради Анатолій Могилко показує шкільний автобус. Ним щодня мають перевозити понад 300 дітей із сусідніх сіл та мікрорайонів.
«У нас немає змоги в повній мірі підвозити, бо один автобус 1978 року, який є службовий, і шкільний автобус 2006 року випуску. До мене щоденно приходять батьки із вимогою, тому що ми створили опорний заклад, про підвезення дітей до опорного закладу, але такої змоги ми не маємо».

Змушені прокидатися вдосвіта, аби встигнути на автобус – розповідають учениці 11-го класу Інна Глущенко та Лілія Чаус.
«Привозять із села Тимошівка, умови трошки незручні, мало посадочних місць. З цієї школи близько 12 дітей, а то з другої і ліцею. О пів на восьму я сідаю на автобус і їду до першої школи. Тиснява є, бо багато дітей стоять, не вистачає місць».

Представниця батьківського комітету Марина Касян розповідає, нині автобусом підвозять дітей, які живуть за межами трикілометрової зони.
«Є дітки, які на меншій відстані, змушені ходити пішки, тому що в один автобус не вміщаються. А крім того, дітки, які залишаються у філії, вони так само хочуть після обіду приїхати на гуртки. Відділ освіти з радістю б забезпечив їм підвезення у другій половині дня, але автобуса не вистачає».

На придбання нового автобуса наприкінці серпня громада отримала мільйон гривень – розповідає міський голова Кам’янки Володимир Тірон. І додає – на початку вересня отримали листа від казначейської служби з вимогою добровільно відмовитися від цих грошей.
«Направили листа нам про те, щоб відправити їх назад. По-перше, пройшла сесія, ми затвердили, ми зраділи, що нарешті ми батькам не брешемо – буде в нас автобус, бо сьогодні вони як можуть, так і довозять, і була в нас можливість така, якої нас позбавили».

Експерт із бюджетних питань ГО «Асоціація міст України» Олександр Шокот розповів Суспільному – такими діями Міністерство фінансів та його структури порушують чинне законодавство.
«Відповідно до бюджетного кодексу міжбюджетні трансферти є безповоротні і безоплатні, тому це є вже порушення діючого законодавства, також громади вже уклали угоди з підрядниками, проводять процедури закупівлі».

Ці кошти мають цільове призначення – говорить радник з питань місцевих фінансів Черкаського центру розвитку місцевого самоврядування Микола Гулько. Пояснює, гроші вже розподілені відповідно до бюджетного законодавства і направити їх на щось інше, ні місцеві органи влади, ні держава, не мають права.
«Вимагати вони не мають права, тому і просять, щоб за згодою місцевого фінансового органу, тобто якщо не буде згоди – платежі вони забрати не можуть. Я не раджу такого робити, щоб за згодою, тому що вже не буде ніяких підстав у органів місцевого самоврядування відстоювати свої кошти».

Гроші з нинішнього бюджету, які дали на розвиток громад, не забиратимуть – сказала міністр фінансів Оксана Маркарова під час вчорашнього брифінгу. Натомість – перевірять на що їх витрачають.