До Дня рятівника піротехніхи та водолази розповіли про свою роботу

11:11, 16 вер. 2019
 
До Дня рятівника піротехніхи та водолази розповіли про свою роботу

В аварійно-рятувальних підрозділах Державної служби з надзвичайних ситуацій працюють піротехніхи та водолази. Про це повідомив Суспільному речник начальника Держслужби з надзвичайних ситуацій області Костянтин Проценко. До Дня рятівника, який відзначається 17 вересня, рятувальники розповіли нашим кореспондентам, що вважають найтяжчим у роботі.

Команда водолазів-рятувальників спускає на воду човен. Сергій Горобець розповідає, протягом року обстежують акваторію Дніпра регулярно.
«Наше відділення займається перевіркою місць для масового відпочинку людей, ми перевіряємо пляжі, дитячі табори, акваторію на наявність битого скла, пеньків, які ідуть по течії в зимово-весняний період».

Сергій Горобець працює водолазом 10 років. Говорить, для такої професії цього замало. Раніше був старшим пожежним.
«Доля так склалася, захотілося якоїсь ейфорії, пригод, тому перейшов водолазом, хоча водолазна служба, як то кажуть, небезпечна і важка, і на перший погляд, ніби не потрібна».

Працювати, додає Сергій Горобець, складно у будь-яку пору року. Та найскладніше, каже, взимку.
«Взимку ми патрулюємо на повітряній подушці «Пегас». Черкаси знаходяться біля води і всі, хто не на роботі, всі пнуться половити рибу. І одне діло, коли вони ловлять, коли метр товщина льоду, а інше, коли ще тільки перша крига, воно ще не устаткувалось, ще не наріс той лід, що витримає людину. Бувають ситуації, що взимку дістаємо рибалок».

Про складнощі професії водолаза-рятівника розповідає начальник відділення водолазних робіт Андрій Власенко.
«Так виходить, що взимку ми допомагаємо, а влітку, як то кажуть, по факту, сидиш і чекаєш. Не найкращі дні – це святкові, Великдень, 9 травня, коли люди на берег, то нам легше чекати».

У команді черкаських водолазів-рятувальників – 5 осіб. Усі найскладнішою частиною роботи називають пошук та витягування із води потопельників. Для цього, кажуть, потрібно бути не лише сміливим, а й емоційно стійким.
«Важко, в будь-якому випадку, яку б людину ти не діставав, чи це є літня людина, саме найгірше, коли ти дістаєш дитину».

Зі слів начальника групи піротехнічних робіт в Черкаській області Ігоря Наумова, їх у групі 11 осіб.
«Залучаємось ми в основу по виявленню, знешкодженню боєприпасів часів 1-2 Світової війни, а також сучасних боєприпасів».

За цей рік у них було 143 виїзди, додає Ігор Наумов. Крім знешкодження боєприпасів піротехніки перевіряють будівлі, коли надходять повідомлення про замінування. Також піротехнічна група їздила в зону проведення Операції об’єднаних сил, розповідає водій-сапер Олег Ярмоленко.
«Наша група залучалась десь рік. Ми працювали заздалегідь по розмінуванню місцевості і така в нас була задача поставлена. Прокладка газової труби – щоб газовики працювали ми розміновували територію».

На території аварійно-рятувального загону є музейна експозиція, яку відкрили у 2017 році. Тут зібрані снаряди, міни, набої, авіаційні бомби, гранати, розповідає сапер Сергій Тетерещенко.
«Як для дітей так і для дорослих, також до нас приїжджають військові ми розповідаємо, що це, що не можна чіпати, що потрібно робити у разі знаходження предмета, і кому потрібно дзвонити».

Сергій Тетерещенко додає – попри постійний ризик власним життям свою роботу дуже любить.
«В роботі складність, найтяжче, що потрібно робити – потрібно викопати, перенести, робити це потрібно обережно нічого ніде не пошкодити».