Повітряні кулі здійнялися вранці над Черкасами

13:16, 13 вер. 2019
 
Повітряні кулі здійнялися вранці над Черкасами

Повітряні кулі здійнялися вранці над Черкасами. Так в обласному центрі стартував фестиваль «Mriya-Fest». Його організували з нагоди 733-ої річниці міста. Помандрувати небом на висоті 1000 метрів можуть усі охочі. Разом із повітроплавцями світанок зустрічала і наша Ольга Котляр.

На годиннику 6.30, поле за Черкасами перетворюється на злітну смугу для повітряних куль. Пілоти розбирають аеростати, фіксують кріплення.
Далі нагрівають кулю. За 5-7 хвилин біло-зелена тканина розправляється. Помічник пілота Матвій Гордієнко проводить інструктаж.
«Саме перше не панікувати, друге – в корзині повітряної кулі не можна братись за шланги, які ведуть до горілки і за мотузки. Можна триматись за ручки, борт і стойку».

Кілька останніх приготувань і куля здіймається в небо.
З висоти 1000 метрів над рівнем моря відкривається краєвид на Черкаси і Дніпро. А ще хімічний завод АЗОТ, об’їзна дорога і обкошені поля довкола. За цим вперше у житті із неба спостерігає черкащанка Марина Пустовгар. Сюрприз подорож на кулі для неї влаштувала колега.
«Була невелика паніка, трішечки страшнувато, але черкаські пейзажі захоплюють, уже більш стан такий розслаблений. На висоті все так плавно, спокійно, тихо».

Керує аеростатом пілот із п’ятирічним досвідом Дмитро Герасименко. Чоловік приїхав із Києва, каже, для нього це не робота, а спосіб життя.
«Приваблює інтрига, ніколи не знаєш звідки злетиш і коли приземлишся. Власні рекорди – висота 2 км 200 м, тривалість польоту 2 години, максимальна швидкість підйому 5 метрів за секунду, максимальна швидкість зниження 5 м за с.»

Чоловік додає, його агрегат – найбільша куля в Україні. ЇЇ об’єм 4 тисячі 500 кубічних метрів, коли інші в півтора рази менші.
«Ускладнює догляд, керування сильно і техобслуговування, так як вона має більшу кількість тканини, більшу площу, треба більшу кількість пальників, газових балонів».

Піднятися в небо черкасці зможуть ще упродовж двох днів. Мандрівку організовують у межах співпраці з Міжнародним повітряноплавним фестивалем Монгольф’єрія.