Доцентка кафедри хімії ЧНУ отримала патент

12:40, 23 сер. 2019
 
Доцентка кафедри хімії ЧНУ отримала патент

Патент на одержання синтетичних гумінових кислот, речовин, що використовуються у сільському господарстві, отримала доцентка кафедри хімії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Валентина Литвин. З її слів, такі кислоти є перспективними для використання у ветеринарії та медицині.

Синтетичні гумінові кислоти – це стимулятори росту рослин. Над методикою їх отримання не в природніх, а лабораторних умовах доцентка кафедри хімії та наноматеріалознавства Валентина Литвин працювала тиждень.
«Ідея займатися аналізом природніх гумінових речовин виникла в мене ще у студентські роки під керівництвом Ростислава Левковича Галагана. Ми одержували нові речовини в той час були інші попередники, ми їх патентували. Перший патент одержаний у 2007 році».

Цей патент для Валентини Литвин став чотирнадцятим. Над розробкою Валентина працювала в лабораторії фізико-хімічних методів аналізу.
«Синтез гумінових кислот починається з того, що потрібно відміряти точно наважку. Відміряну наважку потрібно помістити в колбу К’єльдаля».

Далі до колби додає луг та дистильовану воду. Ємність під’єднується до джерела кисню та струшується протягом двох годин.
«Потім гумінові кислоти випадають в осад, ми їх підсушуємо, і кінцевий вигляд продукту ось отакий».

Такі речовини використовуються у сільському господарстві як добрива, мають антибактеріальну, протипухлинну та антиоксидантну властивість, розповідає кандидат біологічних наук Сергій Дерій.
«Якщо ж ми одержимо цей синтетичний аналог і знайдемо правильну методику, як його вносити, як покращувати родючість ґрунту за рахунок синтетики, о це буде чудово. Звичайно, потрібно ще провести значну кількість дослідів для того, щоб перевірити дійсно можна було підтвердити чи одержувати природнім шляхом, чи краще одержувати синтетичний аналог».

Валентина Литвин, сподівається, що отримана речовина буде схвалена сільгоспвиробниками та матиме попит. Перші напрацювання є, додає дівчина.
«Уже зацікавилися. І буквально ось на завтра домовилися про зустріч з представниками агросектору щодо наших саме винайдених гумінових кислот».