Школу й дитячі садки не зможуть відвідувати невакциновані діти

13:45, 15 сер. 2019
 
Школу й дитячі садки не зможуть відвідувати невакциновані діти

Школу й дитячі садки не зможуть відвідувати невакциновані діти, крім тих, які мають протипоказання до вакцинації. Для них держава може надати альтернативну освіту. Про це вчора повідомили на спільній пресконференції виконуюча обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун і міністр освіти Лілія Гриневич.

Черкащанка Олеся Бодз привела доньку та племінника до дитячої амбулаторії п’ятої міської поліклініки, аби зробити їм щеплення від дифтерії. Зі слів жінки: діти не пропускають жодного щеплення за календарем.

Усі обов’язкові вакцини для дітей – наявні в поліклініці, розповідає медсестра Лілія Донець.

Підставою для відмови від вакцинації є протипоказання – говорить завідувачка дитячою амбулаторією Ніна Міхновська.

За словами Уляни Супрун, вимога про обов’язкову вакцинацію закріплена законом і підтверджена рішенням Верховного Суду.

Черкащанка Олександра Хавко має доньку, яка у вересні піде до першого класу. Дитина має щеплення, але не всі. Із рішенням про обов’язковість вакцинації жінка – не погоджується.
«Є деякі вакцини, які є непотрібними. Наприклад, від коклюшу. Тому що в нас було щеплення і ми все одно перехворіли. Я не проти щеплень, але до двох років ми їх фізично не могли зробити. Ми перехворіли коклюшем, нам не можна було робити щеплення по плану. І що нам не ходити до школи?»

Міністрерка освіти й науки Лілія Гриневич зазначила, що держава в будь-якому випадку надасть дитині доступ до освіти. Додає: якщо у дитини є протипоказання до вакцинації, їй надається відповідна довідка, а рішення про допуск такої дитини до закладів освіти ухвалює комісія лікарів відповідного медзакладу.