Щоб запобігти лісовим пожежам рятувальники сьогодні повели рейд

15:15, 13 сер. 2019
 
Щоб запобігти лісовим пожежам рятувальники сьогодні повели рейд

Щоб запобігти лісовим пожежам рятувальники сьогодні повели рейд лісами Черкас. Вони нагадали відпочивальникам правила пожежної безпеки та розповіли про наслідки загорання зелених масивів. Нині в Черкаській області діє п’ятий – найвищий клас пожежної небезпеки. Про це Суспільному повідомив начальник другого пожежно-рятувального загону Олександр Сіпко.

Рятувальники розпочинають рейд біля черкаського санаторію «Україна».
Рятувальник Ярослав Данилюк пояснює, що сьогодні робитимуть під час інспектування.
«Ми сьогодні будемо інформувати суспільство про правила поводження в лісовій місцевості, яких правил треба дотримуватись, щбо запобігти надзвичайній ситуації».

Також пожежники роздаватимуть інформаційні листівки, додає Ярослав Данилюк.
«Не потрібно розпалювати вогнище, у лісовій місцевості, відвідувати хвойні ліси при п’ятому рівні небезпеки, заїжджати машиною на територію лісового фонду».

Черкащанин Максим Грищенко щотижня відпочиває в лісопарку разом зі своєю сім’єю. Каже, що під час дозвілля дотримується правил безпеки.
«Ми культурно відпочиваємо, ми без багаття, просто прийшли з дітьми погралися – м’ячик, волейбол, попили лимонаду та поїхали додому».

Подружжя Зайців також отримало пам’ятку про правили безпеки. Кажуть цього року в лісі вперше.
«Що заборонено робити в лісовій зоні – не розпалювати вогнище, дотримуватись правил пожежної безпеки. Ми багаття взагалі ніколи не розпалюємо, для нас – це місце для пікніка, у нас все з собою».

Зі слів головного лісничого Черкаського лісгоспу Олександра Сидоренка, лісова охорона працює цілодобово.
«Перше, ми до них під’їжджаємо, чи розводять багаття, люди в лісі. Якщо розводять, то ми попереджаємо про заборону у зв’язку з надзвичайним класом пожежної небезпеки».

Якщо люди не реагують на зауваження, то охоронці складають протокол за статтею «Самовільне випалювання рослинності або її залишків», що передбачає штраф від 5 до 15 неподаткових мінімумів, каже Олександр Сидоренко.
«Таким чином до людей хоч трошки доходить – не можна в лісі розводити багаття, бо це може призвести до великої лісової пожежі».

Рятувальники за допомогою квадрокоптера оглядають торфяні поля біля селища Ірдинь. Зі слів начальника другого пожежно-рятувального загону Олександра Сіпка, такі обстеження вони проводять щотижня. Чоловік розповідає, що найчастіше провокує пожежу у лісах.
«Покинуте багаття, кинутий недопалок, і безвідповідальне ставлення людей саме до відпочинку в лісі».