Класика і сучасність — UA: ЧЕРКАСИ підготували телеверсію концерту «Симфонічна майстерня»

Класика і сучасність — UA: ЧЕРКАСИ підготували телеверсію концерту «Симфонічна майстерня»

24 тра. 2021

Впродовж весни-літа 2021 року у Черкасах тривають онлайн та офлайн-заходи VI Міжнародного фестивалю академічної музики «Музичні Імпрези України». UA: ЧЕРКАСИ підтримує фестиваль на правах інформаційного партнера. До співпраці долучаються телевізійна, радійна, новостійна і діджитал-команди Суспільного мовника Черкащини. Ми хочемо розповісти про сучасні музичні академічні традиції, ознайомити якнайширше коло глядачів і слухачів із композиторами та їхніми творами, сприяти культурному розвитку громади.

Загалом у межах фестивалю заплановано провести близько 20 подій. Наймасштабнішою став концерт «Симфонічна майстерня», його побачили глядачі усіх регіональних філій Суспільного.

«На цьому концерті я була двічі: перший раз — слухала в обласній філармонії, другий — дивилась при підготовці телеверсії. Саме "слухала" і "дивилась". Це два різні сприйняття, здавалося б, абсолютно однакової музики. І якщо ви хочете побачити, хто і як створює "Симфонічну майстерню", їхні обличчя, міміку й рухи, — подивіться! Я отримала щире задоволення, бо із глядацького крісла ці деталі недоступні», — зізнається продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна.


За словами організаторів, проєкт «Симфонічна майстерня» міжнародного фестивалю «Музичні Імпрези України» поєднує в собі конкурс на написання симфонічної мініатюри та концерт, який відбувається за підтримки Академічного симфонічного оркестру Черкаської обласної філармонії. Цього року лауреатами першої премії конкурсу стали шестеро українських композиторів з Києва, Івано-Франківська, Броварів, Канева, Черкас (Україна) та Тоусона (США). А у симфонічному концерті відбулось три світові прем’єри творів: Сергія Леонтьєва (Канів), Романа Григоріва (Київ) та Олександра Лісуна (Черкаси).

«Мій твір звучить для широкої глядацької аудиторії вперше, — розповідає композитор Сергій Леонтьєв, автор “Кінематографічної сюїти”. — Це дуже відповідально для нас, молодих композиторів. Сподіваюсь, глядачі надихнуться і будуть слухати українську музику».

Також у студії UA: ЧЕРКАСИ відбулась зустріч «Мистецтво VS пандемія». Композиторка, музикознавиця Тетяна Бачул, композитор Сергій Леонтьєв, піаністка Наталія Маметова, диригент Олександр Дяченко та композиторка Євгенія Марчук говорили про мистецтво і мистецькі заходи в умовах пандемії, розглядали перспективи розвитку академічної музики. Модерував розмову журналіст UA: ЧЕРКАСИ Олексій Юрін. Онлайн до зустрічі приєднались митці Бенджамін Бачевський з Польщі та Євген Оркін з Німеччини.


У радіопрограмі «Артстудія» також знайомили з учасниками фестивалю. Послухати програми можна у подкастах UA: Українське радіо Черкаси.
Крім серії вебінарів, майстер-класів та різноманітних зустрічей відбулись концерти-презентації «Човен моїх надій» та «Константи».
Тетяна Бачул, композиторка, співорганізаторка фестивалю «Музичні імпрези України» зазначила, що фестивалю вже шість років, і він розвивається, набуває нових рис. Щороку збільшується інтерес до концерту «Симфонічна майстерня», тому організатори планують наступного року його провести ще й у Києві.

«Ми радіємо, що з кожним роком збільшується слухацька аудиторія і збільшується проєкти фестивалю “Музичні Імпрези України”, — каже директорка фестивалю Євгенія Марчук. — Цього року ми очікуємо і хоровий проєкт. У Черкаській обласній філармонії заплановано виступ хорових колективів. Також з’явилось більше онлайн проєктів, крім конкурсу це ще й майстер-класи, семінари, тренінги. Все це обмін досвідом, спілкування, знайомство і розвиток».

За перебігом фестивалю можна стежити на фейсбук-сторінці Музичні Імпрези України.

Читайте також: UA: Українське радіо Рось — Суспільне радіо твого регіону

І нагадуємо, UA: Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні. До його складу входять регіональні Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і регіональними новинами Черкащини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Черкаси у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.