Допоможи зрозуміти — підтримай акцію «LOTS OF SOCKS» разом з UA: ЧЕРКАСИ

Допоможи зрозуміти — підтримай акцію «LOTS OF SOCKS» разом з UA: ЧЕРКАСИ

16 бер. 2021

Щоберезня упродовж кількох років команда UA: ЧЕРКАСИ долучається до міжнародної акції «LOTS OF SOCKS», що має на меті збільшення рівня поінформованості про синдром Дауна. Саме 21 березня, починаючи з 2006 року, відзначається Всесвітній день людей із синдромом Дауна. Таку дату (21 день 3-го місяця) було обрано, щоб показати трисомію 21-ї хромосоми, яка викликає синдром Дауна. Люди одягають яскраві різнокольорові шкарпетки, щоб стати помітними і звернути увагу на тих, хто живе з синдромом.

 

«Ми хочемо привернути увагу суспільства до тих проблем, із якими стикаються ці люди і члени їхніх родин. Упевнена, з роками все-таки психологія суспільства в Україні змінюватиметься, і люди із зайвою хромосомою не відчуватимуть на собі ані зневажливих поглядів, ані неприйняття своєї особливості», — каже продюсерка UA: ЧЕРКАСИ Олена Баніна.

 

 

«Ми вже кілька років поспіль підтримуємо «сонячних діток». Вони ласкаві, привітні, завжди усміхнені та щирі. Хочемо розуміти їхню особливість. На мою думку, саме увага, любов і турбота допоможе дітям з синдромом Дауна вирости самодостатніми та знайти своє місце у суспільстві», — зазначає менеджерка UA: ЧЕРКАСИ Віта Каюк.

Підтримкою і розвитком дітей з синдромом Дауна у Черкасах займається громадська організація «Сонячні діти Черкащини». За словами її очільниці Оксани Заболотньої, сім’ї об’єдналися заради того, щоб отримати вплив на органи місцевого самоврядування і організувати комфортний простір для дітей, допомогти батькам зрозуміти, в якому середовищі їм буде добре і де діти зможуть розвиватись. Були відкриті перші інклюзивні групи у садочках і це стало першим позитивним досвідом, щоб суспільство зрозуміло, що дітки з синдромом Дауна можуть адаптуватись у дитячих колективах. Трохи складніше зі школами — потрібне навчання для вчителів і адаптація шкільних програм. 

 

 

«Акція «LOTS OF SOCKS» це хороший спосіб інформування  про синдром Дауна. Спочатку, коли ми приходили з носочками, було складно пояснити що це таке і для чого ми це робимо, — розповідає голова ГО «Сонячні діти Черкащини» Оксана Заболотня. — Тепер це стало своєрідною традицією у нас в Черкасах. Є ряд організацій які телефонують наперед і запрошують нас. Важливо, що люди задумуються, як правильно себе поводити. Люди повинні знати, що круто бути звичайним, але поряд є ті, кому не так пощастило. І треба їх розуміти».

Нагадаємо, минулого року акція «LOTS OF SOCKS» відбувалась онлайн.

Читайте також: Як захистити себе від насильства — дивіться в новому проєкті на телеканалі UA: ЧЕРКАСИ

UA: ЧЕРКАСИ є частиною UA: Суспільне мовлення — найбільшого незалежного медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.