На конкурсі «Створюй із Суспільним» для реалізації у 2021 від Черкащини відібрали два проєкти, ще один — у довгому списку

На конкурсі «Створюй із Суспільним» для реалізації у 2021 від Черкащини відібрали два проєкти, ще один — у довгому списку

28 гру. 2020

25 грудня, в прямому ефірі «Ранку на Суспільному» оголосили переможців конкурсу творчих проєктів «Створюй із Суспільним». Для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовника у 2021 році відібрано 68 проєктів. 29 із них успішно пройшли фінальний етап відбору — захист перед комісією з центрального офісу мовника — і готові до реалізації. Ще 39 проєктів команда Суспільного відібрала у довгий список. До нього увійшли ті проєкти, що вирізняються яскравою ідеєю або енергією команди, однак у поданому форматі не готові до реалізації. Для них Суспільний мовник запропонує допрацювати ідеї за менторства продюсерів Суспільного. Для виробництва цих проєктів мовник залучатиме додаткове фінансування, в тому числі й донорську підтримку.

Від Черкащини відібрали до реалізації два проєкти, ще один — у довгому списку. Готові до реалізації «Віднесені водою» та «Народжені рікою». Проєкт «Архітектура радянського модернізму. Черкаси» буде реалізований за додаткового фінансування та доопрацювання (довгий список).


Над проєктом «Народжені рікою» працюватимуть режисер-постановник, журналіст і фільмар Євген Артеменко, журналістка, фахівчиня із соціальних комунікацій Анна Сакун і Любомир Коломієць — перший сап-веслувальник на Черкащині, засновник команди Dnipro SUP Team і гід, який поведе команду знаними й водночас незнаними стежками.

Команда проєкту «Народжені рікою» мандруватиме річками Черкащини, щоб дослідити минуле цих акваторій крізь призму сучасного стану вод і прибережних поселень. Ведучий та гід пройдуть річками Рось, Тясмин, Ірдинка та Дніпро на спеціальних дошках для веслування стоячи — сапах.

«Ми відкриємо глядачам річку в прямому сенсі зсередини, розкажемо цікаві історичні факти та звернемо увагу на збереження водних ресурсів. У нашій ідеї лежить глибокий символізм, бо ж річка — то завжди було джерело життя і цікавих пригод, — зазначає Любомир Коломієць. — Ми впевнені, що розкривши таємниці цих вод, нам вдасться створити унікальний продукт, що буде важливим і культурним фактором для подальших відкриттів кожного глядача».

Також автори планують залучити до роботи істориків, екологів і краєзнавців. Щоб програми були цікавими, використають моушн-дизайн для ілюстрування історії, маршрутів та тих змін, що відбулися з цими річками.

«Ми ризикнули й отримали подарунок, — додає Анна Сакун. — Наша ідея на цикл телепрограм "Народжені рікою" пройшла фінальний етап відбору у творчому конкурсі "Створюй з Суспільним". Далі — багато роботи, але це вже не страшно. Бо ми готові створити щось круте, культурне, глибоке й ідентичне нашій філософії. Щось важливе, цінне та об’єднавче».


Темою документального фільму «Віднесені водою» є створення Кременчуцького водосховища та його вплив не тільки на долі людей, а й на стан довкілля. Цим фільмом автор Олексій Хуторний хоче збудувати місток між минулим і майбутнім, сприяти збереженню історичної пам’яті про затоплені села та знайти відповіді на питання, як теперішнім і майбутнім поколінням зберегти Дніпро. 

«"Віднесені водою"  це історія черкащанина, який збирає свідчення про затоплені Кременчуцьким водосховищем села і шукає спосіб, як врятувати Дніпро від екологічної катастрофи, — розповідає Олексій Хуторний. —  У 2021-му році якраз виповнюється 60 років від утворення Кременчуцького водосховища. У нас є класний герой, черкаський музикант Сашко Дубина. В нього є особиста історія про Дніпро. Він щодня, незалежно від погоди, ходить купатися в Дніпрі. Його бабуся живе на лівому березі, в Золотоноші. І її село теж 60 років тому переселили й затопили. А ще в Сашка є червоні Жигулі. Словом, у нас є класна історія. Завдяки їй ми хочемо підняти дискусію в українському суспільстві про стан Дніпра».

Поки що команда проєкту це режисер Олексій Хуторний, оператор Євген Артеменко і сам герой, Сашко Дубина. Пізніше до роботи доєднаються звукорежисер, режисер монтажу, кольорокоректор.

Ще один документальний фільм Олексія Хуторного «Архітектура радянського модернізму. Черкаси» планується присвятити темі архітектурного обличчя міста. Найактивніше Черкаси забудовувались саме після того, як стали адміністративним центром (з 1954 по 1990 роки). Тому, майже всі видовищні споруди міста — це будівлі радянського модернізму. Більшість із них — непривабливі, в аварійному стані. Герої фільму фотографують їх, збирають про них інформацію, створюють фотоальбом, розробляють путівник по об’єктах архітектури радянського модернізму. І так намагаються показати людям, що у Черкас є своє унікальне обличчя, яке можна зберегти. 

 

«Радію, що у 2021 році маємо перспективу реалізувати такі задуми разом з потужними творчими командами, — каже продюсерка філії Суспільного UA: ЧЕРКАСИ Олена Баніна. — Проєкти не прості, як за змістом, так і за формою, відтак, попереду чимало роботи. Сподіваюсь, що результат зацікавить нашу аудиторію і допоможе більше дізнатись про Черкащину глядачам з інших областей України».

 

Нагадаємо, «Створюй із Суспільним» — це програма співпраці із Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення. У цьогорічній хвилі конкурсу Суспільний мовник отримав понад 200 ідей з усіх регіонів країни, що вдвічі більше, ніж торік.