Як боротися з домашнім насильством, розкажуть в ефірі  UA: Українське радіо Рось

Як боротися з домашнім насильством, розкажуть в ефірі UA: Українське радіо Рось

25 лис. 2020

З 25 листопада впродовж двох тижнів у ефірі UA: Українське радіо Рось транслюватимуть тематичний проєкт «Ситуація» про боротьбу з домашнім насильством. Цей проєкт направлений на підтримку щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Автор аудіороликів Іван Лила мав на меті допомогти слухачам зрозуміти, як може проявлятися домашнє насильство та чому необхідно його зупиняти.

«Досліджуючи тему насилля в родині, спілкуючись в ефірі з фахівцями, я дійшов висновку, що люди часом не розуміють, що проти них чинять насилля. Буває навпаки — вчиняючи насилля щодо рідних, люди думають, що роблять добро для них, при цьому не замислюючись, що такі дії є порушенням законодавства, — зазначає редактор UA: Українське радіо Рось Іван Лила. — Скажімо, батьки можуть змушувати дітей надміру вживати їжу, принижувати їх або обмежувати свободу, не пояснюючи своїх рішень. Здавалося б нічого протизаконного, але це вже прояви з ознаками домашнього насилля. Тому у коротких аудіороликах ми акцентуємо увагу на ситуаціях, у яких помітно не звичне фізичне насильство, а неявне, завуальоване, інколи незначне».

Читайте також: У ефірі UA: Українське радіо Рось транслюють ролики до Міжнародного дня протидії булінгу

Слухачі почують розповіді про побутові ситуації, які демонструють домашнє насильство. До роботи у якості акторів долучились колеги з телебачення Максим Дубінський та Марина Денисенко. Дитячу роль зіграв В’ячеслав Сердюк. Зі звуковими ефектами працював звукорежисер Дмитро Журавльов.

Координаторка «Клубу Еней», громадської організації, що допомагає жертвам домашнього насильства, Аліна Сарнацька, пояснила, як розпізнати насилля, які його різновиди та як зупинити тиск.

Також у роликах озвучено номери гарячих ліній з протидії насильству.

Іван Лила каже, що планує продовжувати працювати з темою висвітлення проявів насильства і створити ролики про завуальовані прояви психологічного насильства, такі як аб’юз та газлайтинг та способи боротьби з ними.

Читайте також: На UA: Українське радіо Рось стартує спецпроєкт про права споживачів

Нагадаємо, слухати програми UA: Українське радіо Рось також можна у подкастах і онлайн на сайті Черкаської філії Суспільного.