12 ефірів про місцеві вибори на Черкащині —  «Виборчий округ. Місцеві» на UA: ЧЕРКАСИ

12 ефірів про місцеві вибори на Черкащині — «Виборчий округ. Місцеві» на UA: ЧЕРКАСИ

23 жов. 2020

У проєкті «Виборчий округ. Місцеві» на телеканалі  UA: ЧЕРКАСИ взяли участь представники партій до Черкаської обласної ради й міської ради Черкас та кандидати на посаду міського голови Черкас. Кожен із кандидатів мав можливість на рівних умовах представити свою програму та план дій. Всього відбулось 12 ефірів, проаналізовано програми 38 кандидатів. 

Читайте також: Суспільне Черкаси інформуватиме про найважливіше у день виборів

На думку продюсерки філії Суспільного UA: ЧЕРКАСИ Олени Баніної, програма «Виборчий округ. Місцеві» була інформативною для аудиторії, адже навіть протягом 13-15 хвилин можна скласти уявлення про кандидатів, які приходили на ефір. Це – про вміння стисло презентувати свої наміри, бути конкретними, а не говорити загальними фразами, орієнтуватись у місцевій проблематиці, витримувати «удар» не завжди зручних питань.

«Особисто для себе завдяки проєкту відкрила кілька нових імен представників політичних партій і з інтересом спостерігатиму за політичною і професійною кар’єрою цих людей, — каже Олена Баніна. — Шкода, що не всі із запрошених взяли участь у «Виборчому окрузі. Місцеві», хоча в цілому зацікавленість проєктом була непоганою. Статистика така: серед представників партій, що балотуються до обласної ради, у ефірах взяли участь 12 із 15 запрошених учасників, до Черкаської міської ради – 17 з 20, серед кандидатів на посаду міського голови Черкас — 9 з 13».

Готували і вели співбесіди з кандидатами журналісти Суспільного Черкас Марина Денисенко, Мар’яна Ободовська та Максим Дубінський

Експертами у студії  стали політичний оглядач Артур Чемирис, політичний оглядач Сергій Макаренко, доктор політичних наук Євген Васильчук, політологиня, кандидатка політичних наук Олександра Дем’яненко, координатор ГМ «ОПОРА» в Черкаській області Захар Колісніченко.    

Відповіді з чітким таймінгом, по дві хвилини на презентацію команди і передвиборчої програми, по хвилині – на запитання від жителя, експерта, редакторської групи, бліц, що дав змогу визначити, наскільки кандидати в депутати облради знають Черкаську область — все це працювало на динаміку живих ефірів. Гості заздалегідь не знали запитань, тому не було заготовлених відповідей. Несподіваними для кандидатів були й запитання про їхні політичні партії. Тож глядачі мали змогу спостерігати за реакцією гостей та аналізувати їхні відповіді. Коли кандидати від партій не брали участі в ефірі — транслювали лише їхню візитку. 

«Для мене це був новий формат, у якому я вперше працювала. Потрібно було уважно слідкувати, аби гості дотримувалися відведеного їм часу, не допускали образ на адресу опонентів, не агітували за свою чи іншу політичну партію, — зазначає ведуча проєкту Марина Денисенко. Сподобалися динаміка програми та лаконічність запитань і відповідей. А також те, що через «незручні» для кандидатів запитання ведучий та експерт намагалися «витягнути» максимум конкретики стосовно вирішення болючих проблем області. Скажу, що кожен із кандидатів продемонстрував свій рівень обізнаності в питаннях життєдіяльності Черкащини».

Багато зусиль вимагала комунікація з командами кандидатів.

«До співпраці були готові всі команди, — розповідає ведуча проєкту Мар’яна Ободовська. — Проте, хтось не відмовлявся, але на ефір не приходив, хтось посилався на хворобу головного спікера, хтось на участь у ефірі на іншому телеканалі, хтось казав: не можемо. Але більшість таки були готові до спілкування, у студію приходили вчасно, з опонентами говорили чемно і з повагою,  деякі навіть селфі робили, потім пости в ФБ викладали».

Діджитал-команда Черкаської філії Суспільного розповідала про проєкт у соціальних мережах, робила анонси, публікувала відео, щоб аудиторія могла переглянути програму у зручний час. 

Відео проєкту «Виборчий округ. Місцеві» на Суспільному Черкас можна знайти за посиланнями.

Кандидати у депутати до Черкаської обласної ради:

Кандидати у депутати Черкаської міської ради:

Кандидати на посаду міського голови Черкас:

Нагадаємо, «Виборчий округ» — суспільно-політичний проєкт регіонального мовлення Суспільного, що має на меті налагодити якісний діалог між владою та виборцями, а також надати аналіз професійної діяльності осіб на виборних посадах. Завдяки незаангажованому майданчику Суспільного мовника виборці матимуть змогу розібратися з програмами кандидатів і зробити виважений самостійний вибір. «Виборчий округ. Місцеві» — четвертий сезон проєкту. Ефіри з кандидатами місцевих виборів на Черкащині можна переглянути на сайті філії Суспільного UA: ЧЕРКАСИ  або на ютуб-каналі Суспільне Черкаси