Суспільне розвінчуватиме міфи про Донбас

Суспільне розвінчуватиме міфи про Донбас

9 вер. 2020

Уже завтра, 10 вересня, на UA: ЧЕРКАСИ і всіх регіональних телеканалах Суспільного стартує проєкт «12 міфів про Донбас». Це одна з програм, відібраних восени минулого року на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним», котрий одержав фінансування міжнародних партнерів Суспільного.

Читайте також: «Еко-люди» — новий проєкт в ефірі регіональних телеканалів Суспільного

«12 міфів про Донбас» — просвітницький проєкт, що спростовує поширені в інфопросторі міфи про Донеччину й Луганщину. Прем’єра відбудеться завтра в міжрегіональному «Ранку на Суспільному», а також о 18:55 на всіх телеканалах філій, зокрема UA: ЧЕРКАСИ.

«У коротких випусках ненав’язливо й без маніпуляцій показуємо, наскільки радянські, а згодом російські міфи безглузді, що вони не мають під собою фактажного підґрунтя, пояснюємо, чому і як є насправді, — розповідає координаторка проєкту «12 міфів про Донбас» Ірина Цибух— Ми раді, що «12 міфів про Донбас» транслюватимуть по всій країні, це сприятиме розбудові мережі активних громадян, які поширюватимуть правдиву інформацію про Донеччину та Луганщину принаймні у своїх соціальних групах».

Читайте також: Суспільне запускає мультимедійний виборчий марафон «Місцеві»

Автори проєкту сподіваються, що «12 міфів про Донбас» допоможуть мешканцям Луганщини й Донеччини дізнатися більше про своє походження та історичний бекграунд, а також спонукатимуть захищати українську національну ідентичність.

«У проєкті нам вдалося довести, що на Донбасі наші прадідусі й прабабусі розмовляли українською, а відповідно до перепису населення — вважали себе етнічними українцями. Ми розповідаємо, як радянська влада нещадно знищувала український визвольний рух на Донбасі та нашу національну еліту. Ще спростовуємо міф про «дике поле», про відсутність спротиву комуністичному режимові, із сучасних — пояснюємо, чому Донбас не годує всієї України, чому там війна, а не громадянський конфлікт, і розкриваємо ще багато інших не менш цікавих тем», — коментує Ірина Цибух.

«12 міфів про Донбас» стане третім відібраним торік на відкритому конкурсі ідей проєктом, що стартує цього вересня.

Читайте також: «Роздивись» — із 4 вересня на регіональних телеканалах Суспільного

«Ми змінили підхід до виробництва програм за підтримки наших міжнародних партнерів: тепер це насамперед проєкти, котрі проходять конкурсний відбір на загальних засадах. Команда Суспільного самостійно визначає пріоритети й підтримує виробництво ідей, які потрібні нашій цільовій аудиторії», — зазначила генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

Нагадаємо, цього тижня в ефірі регіональних телеканалів вийшов новий проєкт «Еко-люди», у якому розповідають про тих, хто змінив звички задля збереження природи.