У Черкасах відкриється виставка «Музей виборчого трешу»

У Черкасах відкриється виставка «Музей виборчого трешу»

20 сер. 2020

25 серпня об 11:00 в Черкасах за адресою вулиця Байди Вишневецького 35/1 відкриють виставку експонатів з підкупу виборців, чорного піару та політичної реклами «Музей виборчого трешу». Виставка працюватиме місяць. Відвідати її можна у  будні з 9:00 до 18:00. Вхід – вільний. UA: Суспільне мовлення – інформаційний партнер проєкту.

Серію з восьми таких виставок організовує  Рух ЧЕСНО, а до наповнення черкаської експозиції також активно долучився Комітет виборців України, журналісти та всі охочі.

Зареєструватись можна  за посиланням

«Музей виборчого трешу» їде на Черкащину. Запрошуємо приходити як виборців, так і політиків. Ми маємо на меті показати, яким буває непрямий підкуп виборців, продемонструвати найяскравіші зразки гречкосійства на Черкащині, будуть також експонати з інших регіонів України. Їх ми збирали роками, а найактивніше – останні два місяці», – розповідає комунікаційниця Руху ЧЕСНО Ірина Вівчар.

 

Представник Комітету виборців України на Черкащині Максим Михлик зізнається, що колекціонував агітацію, серед якої є й багато «трешової», ще від 1999 року. 

«Найцікавіший експонат зберегти не вдалося. Це великий постер Януковича, який ми зняли із сітілайта в центрі міста. Це був 2004 рік, Помаранчева революція. Довго цей постер правив нам за скатертину, доки став непридатним», – каже Михлик.

«Хочеться, аби люди розуміли, що перерізання стрічок і відкриття фонтанів, концерти за сприяння учасників перегонів, організація екскурсій для пенсіонерів та інше – усе це не від бажання зробити наше життя кращим. Це один з варіантів підкупу виборців. І прикро, що частина суспільства сприймає це за належне. Відтак не зайвим буде про це нагадати напередодні місцевих виборів», – зазначає продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна.

Довідка: Рух ЧЕСНО – ініціатива з прозорості та підзвітності політиків, що виникла 2011 року. Сьогодні громадська організація «Рух ЧЕСНО» моніторить діяльність парламенту й місцевих рад, політичні фінанси та виборчий процес, а також втілює в життя освітні проєкти. 

Проєкт «Музей виборчого трешу» реалізує Рух ЧЕСНО разом із Суспільним за підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні та Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.