Повертаємо повагу до інституту виборів – Суспільне підтримує проєкт Руху ЧЕСНО

Повертаємо повагу до інституту виборів – Суспільне підтримує проєкт Руху ЧЕСНО

9 лип. 2020

Триває підготовка до відкриття виставки «Музей виборчого трешу», де будуть представлені зразки підкупу виборців, політичної реклами та чорного піару від 90-х і донині. UA: Суспільне мовлення – інформаційний партнер проєкту. У Черкасах виставка відкриється 25 серпня за адресою: вул. Байди Вишневецького, 35/1.

Наразі Суспільне Черкаси збирає те, чим кандидати «обдаровували» електорат напередодні виборів (1991 – 2019рр.):

📅агітаційні матеріали – газети, плакати, календарики;

✏️канцелярське приладдя з політичними брендами;

☕️посуд, насіння, окуляри, одяг, побутові предмети тощо, а також упаковку для них з брендами кандидатів чи політичних сил (пакети, коробки);

💌таблички, листівки, плакати з написами «організовано, встановлено, проведено за сприяння …»;

📀диски, відео- та аудіокасети від кандидатів;

📸фото чи відео про факти прямого чи непрямого підкупу виборців (можна надсилати у повідомлення Суспільне Черкаси)

«Музей виборчого трешу» – виставка, організована ЧЕСНО спільно із Національним музеєм історії України та спецпроєктом «Вибори вибори» у Києві влітку 2019 року. У 2020 році оновлену експозицію презентують у восьми містах: Одесі, Харкові, Сумах, Черкасах, Житомирі, Кропивницькому, Херсоні та Чернівцях

«Глядачі побачать концентроване виборче сміття. Інструменти, завдяки яким політики отримують голоси і це зовсім не програми, досвід і вже втілені проєкти, а подарунки та обіцянки», – каже Віта Думанська, координаторка Руху ЧЕСНО.

Перелік експонатів різноманітний: шкільне приладдя, парасольки, аптечки, концертні афіші, одяг – усе з брендуванням різних політичних партій.


«Щоразу під час проведення виборів ми спостерігаємо за гречкосійством кандидатів і політичних сил, і справа ж не лише буквально у роздачі гречки, — зазначає продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна. — Хочеться, аби люди розуміли, що перерізання стрічок й відкриття фонтанів, концерти за сприяння учасників перегонів, організація екскурсій для пенсіонерів та інше – не від бажання зробити наше життя кращим, це – один з варіантів підкупу виборців. І прикро, що частина суспільства це сприймає за належне. Відтак, не зайвим буде про це нагадати напередодні місцевих виборів».

Долучитись до ініціативи може кожен охочий, у кого є подібні сувеніри із виборчих кампаній різних років. 

Довідка: Рух ЧЕСНО – ініціатива із прозорості та підзвітності політиків, що виникла у 2011 році. Сьогодні громадська організація «Рух ЧЕСНО» моніторить діяльність парламенту і місцевих рад, політичні фінанси та виборчий процес, а також втілює освітні проєкти.  

Проєкт «Музей виборчого трешу» втілює Рух ЧЕСНО разом із Суспільним за підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні та Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.  

 

Фото Ганни Грабарської для Руху ЧЕСНО: «Чорний піар» у «Музеї виборчого трешу», липень 2019 року.