Місяць тому я й не уявляла, скільки цікавих тем для сюжетів у період карантину, — шефредакторка новин UA: ЧЕРКАСИ Ніна Волощук

Місяць тому я й не уявляла, скільки цікавих тем для сюжетів у період карантину, — шефредакторка новин UA: ЧЕРКАСИ Ніна Волощук

28 кві. 2020

Другий місяць в Україні тривають заходи у зв’язку поширенням COVID-19. З 12 березня ввели карантин у навчальних закладах, а 25 березня у країні оголошено надзвичайну ситуацію. Обмежені можливості, брак інформації про коронавірус, страх перед інфікуванням чи  ігнорування загроз — все це розхитує суспільство і призводить до паніки. Наскільки карантинна ситуація змінила роботу новинарів UA: ЧЕРКАСИ, про виклики й дотримання стандартів та про професійну відповідальність ми розпитали шефредакторку новин Суспільного Черкас Ніну Волощук.

Понад місяць ми працюємо в умовах карантинних обмежень. Чи була готова команда до такого?

Не можна сказати, що журналісти готові чи не готові. Ми завжди підлаштовуємось під ті умови, які виникають. Так і з карантином. Це ще одне випробування, яке кожному доведеться пройти. Це досвід роботи в такій надзвичайній ситуації.

Що зробили у першу чергу?

Зібралися всією командою, обговорили ризики, які можуть виникнути під час зйомок. В першу чергу подбали про безпеку кожного працівника, а вже потім думали над контентом.

Ольга Котляр і Максим Шевченко

Зараз немає можливості їхати у райони, зменшилась кількість подій та інформаційних приводів, де шукаєте теми для сюжетів?

Дуже складно було в перший тиждень карантину. Вмовити людей на коментар було практично неможливо. Хтось боявся інфікуватися, хтось порушити карантин… Але на допомогу прийшли люди, які нас знають, які довіряють Суспільному. Так з’явилися сюжети про навчання онлайн, дезінфекцію транспорту, допомогу пенсіонерам та малозабезпеченим, донорство під час карантину і багато інших. Когось писали скайпом чи телефоном, хтось зустрічався і коментував особисто, дехто самостійно знімав відео і надсилав нам. Ми вдячні кожному, хто йшов назустріч. Кореспонденти, насправді, дуже вигадливі й цілеспрямовані. Місяць тому я й не уявляла, скільки цікавих тем для сюжетів у період карантину.

Тетяна Рева і Федір Коцаба 

Медійний простір сьогодні грішить "сенсаційними" новинами, часто інформація суперечлива і відверто маніпулятивна. Як новинарі Суспільного Черкас будують свою роботу?

Завжди хочеться першими повідомляти глядачам, слухачам і читачам про ті чи інші події, але ми, в першу чергу, пам’ятаємо про достовірність і точність, тим паче зараз. Всю отриману інформацію обов’язково перевіряємо, перш ніж озвучити її в новинах чи опублікувати в соцмережах. Якщо ми говоримо про матеріали щодо поширення коронавірусу в області, то у нас налагоджена співпраця із медиками та представниками влади, які коментують у будь-який день і час. Для Суспільного стандарти — перш за все. Ми добре усвідомлюємо відповідальність перед громадою.

Тетяна Недбайло і Максим Дубінський

Який сюжет за час карантину був найскладнішим? І чи йшлося про ситуацію з поширенням коронавірусу?

Цей сюжет ми знімали на початку карантину, 17 березня. І в ньому не йшлося про коронавірус. До нас надійшла інформація, що на Чорнобаївщині виявили трьох мертвих дітей і чоловіка. Психологічно важко робити такі матеріали, але й оминути не можна.

Чи був сюжет, що зміг зворушити аудиторію?

Це теж сюжет не про коронавірус. Життя триває й попри карантин. Історія п’ятирічної дівчинки до Дня людей із синдромом Дауна у фейсбуці за 10 днів зібрала мільйон переглядів.

Чи маєте секрет успішної командної роботи новинарів?

Секрет успішної роботи в хорошій команді! І мова не лише про розумних, досвідчених кореспондентів, операторів чи режисерів. Тут, як в родині, важлива ще й підтримка, повага, взаєморозуміння. І мені неймовірно пощастило мати класну команду.

Фото червня 2019 року
Перерва на обід. До карантину.

Чим мотивуєте людей?

Мотивація здебільшого фінансова, адже ми працюємо практично без вихідних. Намагаємось підтримувати одне одного психологічно. Приносимо на роботу смаколики до чаю чи кави, таким чином трохи поліпшуємо собі настрій.

Що хотіли б сказати своїм глядачам?

Дякуємо, що дивитесь, слухаєте, читаєте Суспільне! Дякуємо за довіру! Цінуємо, поважаємо і працюємо для кожного з вас!

Читайте також: Як працює діджитал-група Суспільного Черкас