"СПІЛЬНО із Суспільним" — воркшоп на UA: ЧЕРКАСИ

11 чер. 2019

10 червня в студії Черкаської філії UA: Суспільне мовлення відбувся перший воркшоп із циклу "СПІЛЬНО із Суспільним". Черкаська команда проєкту "СПІЛЬНО" поділилася своїм досвідом висвітлення процесу децентралізації із журналістами місцевих ЗМІ та експертами з роботи ОТГ. Також учасники мали змогу почути про реформу Суспільного від члена правління UA: Суспільне мовлення Романа Вінтоніва й генпродюсерки регіонального мовлення Суспільного Марії Фрей.

За словами Марії Фрей, Суспільне прагне стати майданчиком для розвитку, дати можливість регіональним темам, проєктам і людям вийти на всеукраїнський рівень.

"Саме в регіонах треба збирати історії, які важливі й цікаві людям, і саме на регіональному рівні починається розбудова горизонтальних зв’язків — те, що ми називаємо «довіра»", — сказала Марія Фрей.

На фото: кореспондентка Ольга Гуржій, генпродюсерка Марія Фрей та оператор Максим Шевченко

Прикладом роботи, що підіймає регіональні теми на рівень вище, є проєкт "СПІЛЬНО". У його межах працюють журналісти із Черкас, Тернополя, Одеси й Харкова. Матеріали, зняті регіональними командами, транслюють в ефірі національного каналу Суспільного мовника UA: ПЕРШИЙ.

"Якщо говорити про завдання, які ставив собі проєкт "СПІЛЬНО” на початку — це показати, що проблеми у всіх однакові: немає помешкання, щоб поселити сімейного лікаря,  немає змоги вивозити сміття... Немає такого, що якийсь регіон має унікальну проблему, із якою не стикаються його сусіди. Наше завдання полягало ще й в тому, щоб показати, як ці питання вирішують в інших громадах, і передати це через історії людей. Тепер бачимо, що із цим завданням ми впоралися, здається, на програму чекає другий сезон, — розповіла генпродюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей. — Зростає аудиторія на платформі UA: ПЕРШИЙ та перегляди на діджитал-платформах. Люди дивляться програму до кінця. Їм цікаво. Ми розуміємо, що в цього проєкту є перспектива, і плануємо його продовжити".

Черкаська команда програми "СПІЛЬНО" поділилася досвідом запуску програми в співпраці з іншими філіями Суспільного. Журналісти розповіли про основні виклики, секрети гарних сюжетів і про те, що надихало в цій роботі.

СПІЛЬНО" — це не просто проєкт про децентралізацію, — ділиться враженнями Ольга Гуржій, кореспондентка UA: ЧЕРКАСИ. — Ця робота об’єднала колег, об’єднала регіони. Сподіваємося, що нам вдалося показати хороші історії звичайних людей, які роблять спроби змінити на краще своє життя".

За словами продюсерки UA: ЧЕРКАСИ Олени Баніної,  значну допомогу команді "СПІЛЬНО" надавали консультанти із Центру розвитку місцевого самоврядування.

"Над  проєктом "СПІЛЬНО" на Суспільному Черкащини працюють віддані й відповідальні люди. Кожен хоче зробити все для того, щоб це була якісна картинка, щоб це була історія, яка могла б "зачепити". Команда Центру розвитку місцевого самоврядування допомагала нам розшукувати цікаві історії й героїв сюжетів", — розповідає Олена Баніна.


Жваве обговорення викликав виступ члена правління UA: Суспільне мовлення Романа Вінтоніва на тему "Зрада чи перемога?". Як розповідати про реформи, для чого інформувати людей і чи легко завоювати довіру й забезпечити діалог — усі ці питання учасники воркшопу змогли обговорити з Романом Вінтонівим.

"Будь-яку новину можна оцінити як зраду чи перемогу. Інколи новина сьогодні виглядає негативно, а за тиждень позитивно. Та сама подія в різному контексті може відрізнятися. Нам важливо змальовувати реальність нейтрально, дотримуватися фактажу й дати змогу аудиторії оцінювати події, що відбуваються. Без дотримання стандартів аудиторія дуже легко сама себе може обдурити. Вони ж за нашою роботою оцінюють те, що відбувається в місті, у регіоні. Наша цінність — як наша робота виглядатиме за рік.  Ми робимо матеріали не тільки для "сьогодні", ми формуємо архів для наступних поколінь",  — сказав член правління UA: Суспільне мовлення Роман Вінтонів.

Нагадаємо, Академія суспільного мовлення проводить воркшопи в регіонах про особливості висвітлення процесу децентралізації. 11 червня "СПІЛЬНО із Суспільним" відбудеться в Одесі, 14 червня — у Тернополі, 18 червня — у Харкові.

Проєкт "СПІЛЬНО" створено UA: Суспільне мовлення й Deutsche Welle Akademie за підтримки GIZ Україна через "U-LEAD з Європою".