15 лютого у студії UA: Українське радіо “Рось” відбулись перші «Дебати на вимогу»

15 лютого у студії UA: Українське радіо “Рось” відбулись перші «Дебати на вимогу»

18 лют. 2019

Новий формат дискусії у радіоефірі філій Суспільного передбачає конструктивний діалог із суспільно-важливих питань. Темою дебатів у студії UA: Українське радіо “Рось” 15 лютого стало питання чи варто у черкаських школах запроваджувати уроки традиційних сімейних цінностей.

Це ініціатива Міністерства освіти і науки України, за якою рекомендовано школам «впроваджувати програму формування сімейних цінностей, сформованих на основі національно-культурної спадщини українського суспільства». Одним із завдань посібника до курсу «Сімейні цінності» є «формування звичок і потреб використовувати в повсякденному житті чоловічу і жіночу моделі поведінки».

До дискусії запросили Сергія Воронова, директора департаменту освіти Черкаської міської ради та Ольгу Рачек, засновницю ком’юніті медіа черкаських батьків Kids Спейс, багатодітну мати.


За словами Сергія Воронова, уже з вересня 2019 в кількох школах Черкас планується ввести у межах навчального навантаження уроки з курсу «Сімейні цінності».  Саме означення «традиційні сімейні цінності» викликало жваве обговорення уже на етапі підготовки до ефіру. Ольга Рачек навіть провела опитування на своїй сторінці у Фейсбук. Її підписники цікавились хто викладатиме цей курс у школах, чи пройшов курс експертизу, чи дозволятиме курс альтернативну думку, чи немає в ньому ознак дискримінації. Результати цього опитування пані Ольга використала в ефірі «Дебатів на вимогу».


Олена Захарова, лінійна продюсерка UA: ЧЕРКАСИ, каже, що підготовка до ефіру полягала не тільки у вивченні теми для дискусії, а й у роботі з опонентами. «Саме у форматі «Дебатів на вимогу» запрошені гості стають співавторами, співведучими, творцями контенту. Такий діалог вимагає упорядкування думок,  відокремлення емоцій, чіткого формулювання своєї позиції, вміння грамотно та аргументовано відстоювати свою думку. У нас були побоювання чи почують опоненти одне одного, чи готові вони до спільного обговорення теми. Усе вдалося. Розмова не обмежилась стінами студії, а відгук у соціальних мережах був досить жвавим».


Марія Голуб, модераторка «Дебатів на вимогу» на UA: Українське радіо “Рось” каже: «Практику модерування дискусій маю ще зі школи. Обрана тема зацікавила черкащан, бо стосується дітей і освітніх програм — це підтверджує  обговорення ефіру та кількість переглядів програми у Фейсбук. Діалог у студії був толерантним, спікери чітко дотримувались таймінгу, лаконічно і без маніпуляцій доносячи свою позицію».


Своєрідний підсумок першого випуску «Дебатів на вимогу» у Черкаській філії Суспільного підвела Олена Баніна, продюсерка UA: ЧЕРКАСИ «Судячи з обговорення у ФБ, тему для дебатів обрали вдало. Всі аспекти за часовим регламентом не встигли обговорити, бо матеріалу є на кілька серій. Нагадаю, пропонувати теми програм і брати участь у них можуть всі охочі. Будемо раді спілкуванню».

Зазначимо, програма створюється "на вимогу", і виходить в ефір за наявності запитів від аудиторії. Якщо маєте тему для наступних дебатів - звертайтесь за телефоном 097 033 47 92.